Kategorier
Artiklar

Trygg och bra omvårdnad

När man behöver omsorg i hemmet vill man att det ska kännas tryggt och bra. Att personalen är återkommande är a och o för en trygg hemtjänst. Välj utövaren av hemtjänst efter dina önskemål.

När behovet av hemtjänst uppstår så tänker man på den klassiska kommunala hemtjänsten som alltid har funnits. Sedan många år tillbaka kan man även välja privata alternativ inom hemtjänsten. Det gör att branschen utmanats och att de privata utövarna sätter press på övriga aktörer inom området.

Vad innebär hemtjänst? Redan under femtiotalet kunde man hitta spåren från den första organiserade hemtjänsten. Från början var det Röda Korset som hjälpte äldre, men den verksamheten var begränsad så alla hade inte tillgång till den. 1952 gav Socialstyrelsen de första direktiven för den svenska hemtjänsten.

Hemtjänst har funnits sedan mitten av 1900-talet

Utvecklingen som skett sedan 50-talet är stor, även om grundtanken fortfarande finns kvar. Grundtanken är att vårda äldre i hemmet så de kan bo kvar hemma där de är trygga. Idag är det inte bara äldre med någon sjukdomsbild som har hemtjänst. Andra personer som kan vara i behov av hemtjänst är personer med psykiska problem eller funktionsnedsättning.

Privata utövare av hemtjänst anställer sin personal med tanke att de ska stanna länge inom företaget och trivas. Det gör att det blir en återkommande personalstyrka som åker ut till brukarna. Att samma person som gör det vårdande arbetet i hemmet är en stor trygghet för brukarna. Ett extra plus är att många av de privata kan erbjuda personal som är flerspråkiga.