Att som privatperson eller företag anmäla sig till en HLR-Utbildning i Stockholm innebär att man offrar en dryg dag av sitt liv för möjligheten i att rädda någon annan persons liv. Det handlar om en rejäl investering och om kunskaper som verkligen gör skillnad om olyckan väl är framme. Vilket den de facto är oftare än vad många tror.
Många vill lära sig HLR och genomföra en HLR-Utbildning i Stockholm. Det som ofta dock står i vägen för detta är det faktum att man dels måste offra något själv – man kanske måste ta ledigt från jobbet, ställa in en middag eller hoppa över träningen – och dels det faktum att man tänker att det aldrig kommer att behövas. För de flesta så är det senare sant: man kan HLR, men man behöver aldrig omsätta den teoretiska kunskapen till en praktisk sådan. Vilket man naturligtvis ska vara tacksam för. Men, det gör att denna tanke på att Det händer aldrig mig gör att man skjuter utbildningen på framtiden och att den aldrig blir av.
Det talande med plötsligt hjärtstopp är att det sker just plötsligt och ofta utan några indikationer: det drabbar män, kvinnor, smala, tjocka, elitidrottare och soffpotatisar i alla åldrar. Vem drabbas? Det är omöjligt att svara på och just därför är en HLR-Utbildning i Stockholm så viktig. Kan man HLR så kan man rädda livet på någon av de 10.000 svenskar som årligen drabbas av ett plötsligt hjärtstopp och vara en evig hjälte för någon av de 25 personer som dagligen faller ihop som en följd av att hjärtat slutat slå.
Grunderna i HLR – så gör du
Hur gör man då en hjärt- och lungräddning? Vi ska gå igenom stegen här nedan, men innan dess så ska vi förklara lite kring varför en HLR är viktig. Många tänker sig att det är en insats som gör att den drabbade vaknar som genom en spruta av adrenalin, men riktigt så fungerar det inte. HLR är en insats som sker på en person som inte andas och där man hjälper denne att syresätta muskler och organ i kroppen till dess att en ambulans anländer till platsen. Om sjukvårdsinsatserna leder till ett uppvaknande så kan den initiala HLR vara det som är avgörande för det fortsatta livet där exempelvis hjärnskador kan undvikas.
Viktigt att poängtera i sammanhanget är även att man aldrig får ge upp. HLR sker till dess att utbildad ambulanspersonal säger att man ska sluta: varje tryck och varje inblåsning gör skillnad. Det kan emellertid handla om lång tid och en fysisk ansträngning. Därför kan man dela upp arbetet och köra intervaller tillsammans med andra. Och: det viktiga är inte att göra 100 % rätt – det är att de facto göra någonting.
Bröstkompressioner. Med dessa så imiterar du kroppens hjärta och de går till som så att du fattar dina händer ovanpå varandra, placerar dem på personens bröstkorg och trycker nedåt med en kraft som motsvarar 5 centimeter. Detta upprepar du 30 gånger med ett tempo om 120 tryck i minuten. Ganska snabbt och betydligt hårdare än vad många tror.
Inblåsningar. Inblåsningarna fungerar som kroppens lungor. Du lutar först personens huvud snett bakåt med hjälp av två fingrar på hakan och den andra handen på pannan. För sedan läpparna mot personens mun och blås in två gånger med ungefär en sekunds kraft.
Växla mellan bröstkompressioner och inblåsningar tills ambulansen anländer.