Kategorier
Artiklar

Fördelar med vegansk kost

Det finns många fördelar med att äta veganskt. Om man börjar med miljöaspekter så är bara det ett tungt argument. Köttindustrin står för 15% av utsläppen av alla växthusgaser. Regnskog huggs ner för att göra plats för betesmarker och odling av sojabönor som sedan blir djurfoder. Om vi skall klara klimatmålen så måste fler sluta äta kött. Att äta veganskt är verkligen en miljögärning!

En hälsovinst

Det är mycket hälsosammare att äta veganskt och man undviker en rad sjukdomar som njursten, hjärt- och kärlsjukdomar, åldersdiabetes och vissa typer av cancer. Grönsaker, linser, nötter, bönor och frukt är fulla med vitaminer, mineraler, fibrer, proteiner och antioxidanter. Det gör dig gott både på insidan och utsidan. God kosthållning kan bidra till att man slipper äta syntetiska mediciner. Det finns dessutom studier som visar att veganer och vegetarianer lever längre än andra människor som äter kött.

Billigt och näringsrikt

Plånboken blir glad av vegansk kost! Kött, ägg och mejeriprodukter är ofta dyra och det är betydligt billigare att få sin näring från baljväxter och rotfrukter. Om man dessutom lägger sin kost efter säsong kan man spara mycket pengar då tillgången på en viss grönsak eller frukt påverkar priset. Baljväxter och linser är lätta att köpa som torrvara i storpack och sedan blötlägger man eller kokar efter behov. Prova själv hur mycket du sparar på att äta veganskt i en vecka.

En skön känsla i magen och hjärtat

De som vinner mest på att du äter veganskt är såklart djuren. Det kommer ständigt nya rapporter och reportage om hur bristfällig djurhållningen är i världen. Även om du väljer uteslutande svenska ekologiska produkter kan du inte vara helt säker på att djuren har det bra. Grisar är till exempel precis lika intelligenta som hundar och kan känna rädsla, ändå utsätter vi dom för så mycket onödigt lidande. För att stilla sitt samvete är det enda rätta att välja en vegansk kost.

Vegansk catering

Nästa gång du skall beställa mat till ett företagsevent eller till en fest så kan det vara läge att prova vegansk catering. Det är säkert många som kommer bli positivt överraskade när de inte ser det gamla vanliga kallskurna köttet och den varmrökta laxen. Det är fräscht med vegansk mat och man slipper bli tung och trött som man kan bli efter att man ätit en kötträtt.

Stockholm är en trendkänslig stad inte minst när det kommer till matkultur och såklart finns det delikat vegansk catering i Stockholm.